python pandas interview questions

We will  Know “python pandas interview questions”.Pandas is a Python library that is used for data manipulation and data analysis. It provides highly optimized performance. It is written in Python. Also, it is free software released under the three-clause BSD license.

1). Define the Pandas/Python pandas?
Ans:- Pandas is a Python library package that has robust features. It is very fast, flexible, and expressive data structures designed to make working with “relational” or  “labeled” data both easy.

2). Define Series in Pandas?
Ans:- It is a feature that is a one-dimensional labeled array capable of holding data of any type (integer, string, float, python objects, etc.).It is nothing but a column in an excel sheet.

3). Define DataFrame in Pandas?
Ans:  It is a pandas feature which is a 2-dimensional labeled data structure with columns of potentially different types. As an example, it is like a spreadsheet or SQL table, or a dict of Series objects.

4). What are the major features of the pandas Library?
Ans: Follow is the key feature of the panda’s library.

  • Data Alignment
  • Memory Efficient
  • Reshaping
  • Merge and join
  • Time Series

5). What is the name of pandas library tools used to create a scatter plot matrix?
Ans: Scatter_matrix

6). What is pylab?
Ans:  PyLab is a package that contains NumPy, SciPy, and Matplotlib into a single namespace.

7). range ()  vs and xrange () functions in Python?
Ans:  The range() function returns a list but the xrange () function returns an object that works as an iterator for generating numbers on-demand in python.

8). what is the concept of monkey patching?
Ans:  Monkey patching is the programming technique used to modify or extend other codes during runtime. Best practices to use in testing purposes, but not use in a production environment as debugging the code could become difficult.

9). What is the map function in Python?
Ans:  Map function executes the function given as the first argument on all the elements of the iterable given as the second argument. If the function given takes in more than 1 argument, then many iterables are given.

10). Which library is used for Machine Learning in Python?
Ans: SciKit-Learn

Read post :

Conclusion

I hope you liked this article about thepython pandas interview questions”. I would like to have feedback from my blog readers. Your valuable feedback, question, or comments about this article are always welcome.

SHARE THIS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.